Johanna Laakkonen

4.9. – 18.12.2020

OHO Galleria, Helsinki

OHO Galleryn syksyn näyttelyssä taiteilija Johanna Laakkonen herättelee katsojaa kokemaan tilallisuutta. Teosten värikkäät kankaat muodostavat unenomaisia maisemia sekä leikittelevät esittävyyden ja illusorisuuden kanssa. Kankaat laskostuvat ja heijastelevat ympäröivää valoa, rispaantuvat ja toisinaan niiden reunat häipyvät siveltimenvetoina ilmaan.

Maalaukset ovat kerroksellisia ja niissä on viittauksia taiteen historiaan; metodisiin draperiatutkielmiin, koristeellisiin käsitöihin, sekä vanhojen muotokuvien ylellisiin kulisseihin lähes käsinkosketeltavine laskostuvine silkkeineen ja sametteineen.

Johanna Laakkonen rakentaa työhuoneellaan kankaista asetelmia, joita hän tutkii ja maalaa. Kankaat toimivat maalauksissa lähtökohtana, josta käsin hän pohtii erilaisia maalaamiseen ja tilallisuuteen liittyviä kysymyksiä. Teokset ovat naturalistisia, mutta illuusio ikkunan lailla avautuvasta maisemasta kangasasetelmineen rikkoutuu usein lähemmin katsottuna.

Maalatessani työskentelen mieluiten havainnosta. Minua kiinnostaa erityisesti maalaamani kohteen materiaalin tunnun ja aistillisuuden välittäminen, mutta myöskin maaliaineen ja maalauspohjan itsensä materiaalisuus. Taustassani on taideopintojen ohella myös vaatetusompelijan opintoja; käsityöläisyys on erottamaton osa taiteilijaidentiteettiäni. Käsityöt ja niiden materiaalit näkyvät sekä maalauksieni aihevalinnoissa, että työskentelytavassani. Miellän itseni myös yhtä lailla käsityöläiseksi, kuin kuvataiteilijaksi.

TACTILE, TENDER & DECADENT

24.06.-12.07.2020
Galleria Kookos Studio, Helsinki

TACTILE, TENDER & DECADENT on ryhmänäyttely, jossa kolme nousevaa helsinkiläistä taiteilijaa nauttivat rikkaista tekstiileistä, upeista väreistä ja rappeutuvan lihan makeasta tuoksusta. Maalaukset johtavat katsojaa matkalle ihmeellisiin satumaisiin kohtauksiin zombiprinsessoista, kiehtovan valheelliseen nostalgiaan ja pastellivärisiin sameisiin heijastuksiin.

Näyttelyssä tarkastellaan maalausta aistillisena kokemuksena, jossa maalarien siveltimenvedot kutoavat yhteen silkkisen kosketuksen, virtaavat kuin veri ammottavista zombihaavoista ja sulautuvat sameisiin vihreisiin sumuihin. Teokset näyttävät häpeättömästi esteettisen ilon naisellisuuden maalaamisesta leikkisällä ja feministisellä katseella.

 

Taiteilijat:

Johanna Laakkonen
Saara Lakso
Eveliina Lakso

Losing the Thread (of time)
21.3.–5.4.2020.
Roihutila, Helsinki

online painting exhibition by Johanna Laakkonen, Losing the Thread (of time)  21.3.–5.4.2020.  Roihutila, Helsinki

00:06
Kierros näyttelytilassa

00:50
1. Folds & Patterns
Öljyväri kankaalle, 130 x 160 cm, 2019

01:20
2. Drapery study, Fig 1.
Öljyväri MDF-levylle, 40 x 40 cm, 2019

01:39
3. Drapery study, Fig 2.
Öljyväri MDF-levylle, 40 x 40 cm, 2019

02:00
4. Drapery study, Fig 3.
Öljyväri MDF-levylle, 40 x 40 cm, 2019

02:22
5. Landscape study
Installaatio; öljyväri kankaalle, ~110 x 120 cm, 2019

03:07
6. Festoons

Öljyväri kankaalle, 127 x 127 cm, 2020

04:01
7. Portrait of a silk fabric
Öljyväri MDF-levylle & puukaiverrus 31 x 36 cm, 2020

04:19
8. Manifold
Öljyväri MDF-levylle & puukaiverrus 31 x 36 cm, 2020

04:47
9. Observations on silk
Öljyväri kankaalle, 55 x 55 cm, 2020

05:16
10. Detail I
Öljyväri MDF-levylle, 39 x 46 cm, 2020

05: 34
11. Detail II
Öljyväri MDF-levylle, 28 x 36 cm, 2020

05:45
12. Liestymä / Frayed
Öljyväri kankaalle, 46 x 54 cm, 2020

06:10

13. Untangled
Öljyväri kankaalle, 92 x 120 cm, 2020

Kuvataiteilija Petra Innasen teksti. Kirjoitettu Losing the Thread (of time) näyttelyn yhteyteen Kesäkuussa 2020.

 

 

"Ajatuksia Johanna Laakkosen taiteesta;

Laakkosen uusimmat teokset ovat kerroksellisia ja heti ensinäkemältä ne jättivät jälkeensä mielessä kaikuvia lauseita sekä halun nähdä lisää ja lähempää. Poikkeuksellisena aikana syntyneet teokset ovat jatkumoa Laakkosen taiteen teemoihin, laskoksiin, kuvioituihin kankaisiin ja niistä luotuihin asetelmiin.


Uusissa teoksissa tasoja on lisää. Ne ovat sukua edeltäjilleen, mutta nyt näkyvissä on myös säröjä.
Juuri nuo säröt jäivät soimaan ajatuksiini.


Teokset johdattavat historiallisten hovien pukuloiston kahinaan, kuin tutkimusmatkalle Eurooppalaisen maalaustaiteen historiaan. Taidokkaasti maalatut teokset esittävät ensinäkemältä kiiltävän ja ylellisen maailman, pompöösit juhlavat kulissit, ornamenttikuvioidut silkiit ja taftit laskostuvat välkkyvässä loisteessa ja tarkasti havannoidut valot ja varjot lähettävät kimaltaviin hoveihin, jäykästi poseeraaviin aatelisiin ja heidän ylellisiin asustuksiinsa.


Teoksissa esiintyvät koristellut kankaat nostavat ajatuksiin naiselliseksi miellettyjen käsitöiden perinteen, loputtomat koruompeleet, sormustimen kopahduksen neulaan yksinäisessä linnantornissa.


Hiljalleen katseen kulkiessa houkuttelevilla pinnoilla se pysähtyy purkaantuneeseen lankaan, näkyvään pistokseen, silittämättömään ryppyyn tai rispaantuneeseen reunaan. Kangas katoaa ilmaan, illuusio särkyy. Ankaran ristopistotyön ja runonlausunnan lomassa värttinä pistää sormeen ja veri roiskahtaa sametiselle helmalle.

❝Pintojen ihastelu muuttuu haluksi kurkistaa kankaiden taakse, nähdä jatkuuko rosoinen betoniseinä, löytyykö toinen todellisuus.❞

Taiteilija nostaa kankaan jonkun eteen, verhoaa maailman näennäiseen täydellisyyteen ja sitten itse raottaa verhoa ja paljastaa toisen totuuden. Pintojen ihastelu muuttuu haluksi kurkistaa kankaiden taakse, nähdä jatkuuko rosoinen betoniseinä, löytyykö toinen todellisuus. Trompe L`oeilin perinnettä jatkaen Laakkonen houkuttaa katsojan mukaansa itse rakentamaansa illuusioon ja kun matkaan lähtee, hän itse särkee sen.


Katsojan tehtäväksi jää nähdä mitä paljastuu. Kulissi, näennäinen täydellisyys, mielikuva omasta itsestä, uskaltaako verhoa raottaa ja pystyykö paljastuvan todellisuuden käsittelemään?


Herkkä sivellin vaihtuu talttaan ja puskee maalauksen koristeellisuuden kolmiulotteiseksi. Pinnassa syntyy keskustelu Laakkosta kiinnostavasta teemasta, käsityöläisyyden ja korkean taiteen, sileän ja rosoisen liitosta. Hän sukkuloi menetelmien välillä. Peittäminen ja paljastaminen on myös osa hänen alter egonsa Lorelai Bluen maailmaa jossa hän työstää kehon ja sukupuolen politiikkaa burleskin voimakkaan visuaalisin keinoin. Lorelai Blue on Laakkosen luoma elävä teos, jonka hän verhoaa ja paljastaa miten itse valitsee, aivan kuten hänen maalauksissaan esiintyvän todellisuudenkin. 

9.6. Helsingissä
Petra Innanen"

©2021 Johanna Laakkonen

Veiled

Puukaiverrus ja öljyväri levylle 2020